Joona Haatainen

2.5.2023

Mikä ihmeen YouTube Shorts? Lyhytvideot löysivät tiensä myös YouTubeen

YouTube oli alkuun palvelu joka toi perinteiseen lineaariseen televisioon verrattuna käyttäjien itsensä tuottamat videot kaikkien saataville. YouTuben asema sosiaalisessa mediassa on ollut verrattavissa jopa televisioon. Enää YouTubessa ei menesty kotikutoisilla videoblogi-sisällöillä vaan sisällön täytyy olla viihde ja sisältöarvoltaan todella korkeatasoista. Oli kyseessä sitten brändin tai vaikuttajan tuottama sisältö. 

YouTube on pitkään pyrkinyt algoritmissaan suosimaan sisällön parissa vietettyä aikaa eli Watchtimea joka on ohjannut sisällöntuottajat tekemään pitkiä 10-30 minuutin tai jopa pidempiä sisältöjä. YouTube videoiden muuttuessa yhä pidemmiksi on TikTok tullutkin osittain tekemään verkkovideolle saman mitä YouTube teki TV:lle eli tuonut käyttäjien itse tuottamat lyhytvideot ryminällä osaksi somekenttää. 

Ruotsalainen Erik Grankvist dokumentoi mökinrakennusprojektia kolme vuotta ja julkaisu aiheesta 1.5 tunnin videon. Video on kerännyt yli 15 miljoonaa katselukertaa.

TikTok teki samat YouTubelle kuin YouTube teki telkkarille 

TikTokin kasvattaessa käyttäjämääriään ja omiessaan kuluttajien aikaa on YouTube ollut pakotettu muuttamaan omaa strategiaansa. Maailman suurin videopalvelu YouTube on tuonut viime aikoina lyhytvideot osaksi palveluaan YouTube Shorts fiidikseen. Palvelu on saanut hyvin tuulta alleen. YouTube Shortsin päivittäinen katselumäärä on nelinkertaistunut vuodessa 6.5 miljardista 30 miljardiin päivässä. Palvelua käyttää kuukausittain jo yli 1.5 miljardia kirjautunutta käyttäjää mikä tekee siitä kilpailukykyisen TikTokiin nähden. Onhan myös YouTubella varttuneempaa käyttäjäkuntaa. Esimerkiksi Suomessa YouTubea katsotaan 45-vuotiaisiin asti enemmän kuin kaupallista televisiota. 

YouTube Shorts tarjoaa ansaintamahdollisuuksia sisällöntuottajille 

Youtube Shorts ei ole täynnä vain TikTok videoita vaan sen suosiota kasvattaa tubettajien eli YouTube sisällöntuottajien kanavaan tuottamat alkuperäissisällöt. Helpomman julkaisuformaatin myötä myös yleisön tuottaman UGC (user generated content) sisällön määrä on lisääntynyt merkittävästi. Tällä hetkellä maailman suosituimmiksi YouTube kanaviksi kasvaa nimenomaan lyhytvideoiden avulla. YouTube Shorts videot toimivat ikäänkuin sisäänheittotuotteina YouTube kanavalle, josta yleisö päätyy katsomaan myös pidempiä sisältöjä. Kannustaakseen tekijöitä sisällöntuotantoon alkaa YouTube maksamaan myös Shorts sisällöistä tuloja sisällöntuottajille vuoden 2023 alusta. Tämä tulee entisestään lisäämään myös TikTokissa kannuksensa keränneiden sisällöntuottajien kiinnostusta YouTubea kohtaan. 

Miten markkinoija voi hyödyntää YouTube Shortsia?

YouTube Shortsin algoritmi mahdollistaa tällä hetkellä hyvän orgaanisen tavoittavuuden. Laadukasta kotimaista sisältöä on varsin maltillisesti tarjolla, jolloin laadukkaalla kotimaisella sisällöllä on vielä huomattavasti helpompi erottua. Orgaanisen tavoittavuuden lisäksi sisältöjä on mahdollista jaella Google Adsin avulla huomattavasti tarkemmin kuin vaikkapa TikTokissa, koska Google Ads on huomattavasti kehittyneempi. YouTubella on myöskin Suomessa yli 3 miljoonaa yli 16-vuotiaista viikkokäyttäjää mikä tekee siitä isomman kuin vaikkapa Facebook tai Instagram. YouTuben kautta on siis mahdollista tavoittaa myös ostovoimaisempi kohderyhmä.

YouTube on myös erinomainen kanava hakukonetoimintonsa ansiosta. Jopa 80% käyttäjistä etsii tietoa sekä Googlesta että YouTubesta osana hankintapäätöksiään. Myös Google-haku suosii yhä enemmän lyhytvideoita ja myöskin YouTube-videoilla on merkittävä rooli hakutuloksia. Mainostajalla on siis mahdollista luoda sisältömarkkinointia, joka palvelee kuluttajaa monissa eri kanavissa. 

Haluatko lisätietoa? Ota yhteyttä tiimiimme!
Ota yhteyttä
Webinaaria ei löydy