Reetta Kallio

8.9.2021

Miksi vaikuttajamarkkinointia pitää konseptoida – vai pitääkö?

Konsepti sanana kuulostaa yksinkertaiselta ja todennäköisesti resonoi jollain tavalla kaikissa kuulijoissa. Sana saattaa kuitenkin tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Verkon käytetyimmän tietosanakirjan mukaan konsepti voi tarkoittaa kuutta eri asiaa aina nelisivuisesta ruutupaperista suullista esitystä varten tehtyyn käsikirjoitukseen asti. Mutta miksi suunnitella vaikuttamarkkinointia? Trootin suunnittelija Reetta Kallio kertoo.

Mitä vaikuttajamarkkinoinnin konsepti siis tarkoittaa?

Konsepti on vaikuttajatekemisen pohjarakenne, kehikko, jonka päälle vaikuttajat saavat luoda omannäköistään ja omaa yleisöään puhuttelevaa sisältöä. Konsepti antaa edellytykset tulokselliseen vaikuttajamarkkinointiin, sillä se pohjautuu brändin liiketoiminnalliseen haasteeseen, asetettuun tavoitteeseen ja kohderyhmästä löydettyyn oivallukseen. Sillä varmistetaan, että vaikuttajakokonaisuus ei jää irralliseksi eli niin sanotuksi “irtsariksi”, vaan linkittyy osaksi brändin muuta tekemistä. Konseptin suunnittelussa analysoidaan ja tutkitaan, mitä toimialalla tapahtuu vaikuttajamarkkinoinnin kontekstissa – onko jokin idea esimerkiksi jo toteutettu kilpailijan toimesta? Konsepti ottaa vahvasti kantaa myös vaikuttajaprofiilin: kuka mätsää brändin tarinan kanssa tavalla, joka välittyy sisältöjen katsojille. Kokemuksemme mukaan vaikuttajan on helpompi tarttua annettuun briiffiin ja inspiroitua siitä, kun lähestymistapa on pureksittu jo etukäteen konseptin muotoon.

Voiko vaikuttajamarkkinointi tehdä ilman konseptia?

Vaikuttajamarkkinointia voi tehdä ilman konseptia, mutta on eri asia, kannattaako. Ennen vaikuttajien kontaktointia brändiin ja vaikuttajamarkkinointiin vihkiytyneen osaajan tulee kuitenkin pysähtyä aiheen äärelle. Tuote kädessä -mainokset tuottavat lukuja ja tavoittavat silmäpareja, mutta mahdollisuus tunnejälkeen yleisön keskuudessa jää pieneksi. Tämä ei tarkoita, etteikö myös tuote-esittelyille olisi oma paikkansa: uusimman tutkimuksemme mukaan yleisö janoaa tietoa uutuuksista, mutta on kuitenkin tärkeää pohtia, voisiko tuotteen tuoda esille vaikuttajan yleisölle kiinnostavammallakin tavalla, joka tarjoaa kosketuspinnan yleisön elämään.Otetaan käytännön esimerkki: olet ystäväsi kanssa kahvilla ja hän kertoo sinulle uudesta seurustelukumppanistaan. Kumpaan kuvaukseen on helpompi tarttua?

  • Kuulet tyypin ammatin, ulkoiset ominaisuudet ja asuinpaikan –
  • Vai: uusi kumppani paljastuu koiraihmiseksi, joka rakastaa luonnossa liikkumista, tekee nelipäiväistä työviikkoa ja haluaa lähteä ystäväsi kanssa reppureissulle Etelä-Amerikkaan.

Yhteinen ulkoiluretki on jälkimmäisen kuvauksen perusteella suunnitteilla hyvin nopeasti. Myös silloin, kun brändi jakaa itsestään arvoja, asenteita ja viestii tarinaa, on siihen huomattavasti helpompi tarttua.

Käykö markkinoinnin kattokonsepti?

Brändin vaikuttajamarkkinointi ponnistaa aina isomman kuvan markkinointi- tai sisältömarkkinointistrategiasta. Tästä huolimatta telkkarin lauantai-illan prime-timella esitettävän viihdeohjelman mainoskatkoilla näytettävät massakampanjaviestit eivät välttämättä resonoi tiukan kohderyhmän omaavan vaikuttajan kanavassa. Tarkennus on usein paikallaan: kenelle puhutaan, miksi, missä kanavissa, miten ja kenen kanssa.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä tiimiimme!

Katso myös

Tutustu blogiimme→

Joona Haatainen

16.11.2021

Markkinoija, huomioi juhlapyhät osana somemarkkinoinnin suunnittelua!

Maailma on nyt auennut ja tämä näkyy myös somessa sekä ihmisten välisissä kohtaamisissa, kun ystävät ja perheet viettävät aikaa yhdessä ja järjestävät juhlia.
Lue lisää →

Essi Knuuti

16.11.2021

Kenen biisi? Eli mitä pitää muistaa kaupallisten sisältöjen musiikkioikeuksista

Somekanavat ovat viime vuosina alkaneet täyttyä sisällöistä, jossa musiikki on suuressa roolissa. Sopiva taustamusiikki Instagram Storyssa tai hittikappale, jonka mukaan voi tanssia TikTokissa, tekee some-postauksista kiinnostavampia. Kaupallisten sisältöjen kohdalla säännöt musiikin käytölle eivät aina ole ihan yksiselitteiset, mikä aiheuttaa välillä sisällöntuottajille ja brändeille harmaita hiuksia.
Lue lisää →