Joona Haatainen

2.5.2023

Vaikuttajamarkkinoinnin keinot

Vaikuttajamarkkinoinnin monisyisen terminologian vuoksi voi olla välillä haastavaa ymmärtää, mitä erinäisillä keinoilla ja toimintatavoilla tarkoitetaan. Yksi syy tähän on luonnollisesti se, että alamme on vielä varsin nuori ja nopeasti kehittyvä. Jotta vaikuttajamarkkinointia osaa hahmottaa, sitä kannattaa peilata perinteisen markkinointiviestinnän keinovalikoimaan.

Vaikuttajamarkkinointi on markkinoinnin keino, jossa hyödynnetään sosiaalisen median vaikuttajien yleisösuhdetta ja/tai auktoriteettia markkinoijan tavoitteiden saavuttamisessa. Vaikuttajan mediaympäristö on vain paljon monipuolisempi kuin esimerkiksi perinteisessä mediassa: pelkästään Suomessa on kymmeniä tuhansia sosiaalisen median sisällöntuottajia, ja kun tähän päälle lisätään vielä julkisuuden henkilöt, on soppa valmis.Kun brändi lähtee liikkeelle vaikuttajamarkkinoinnin suunnittelemisessa, on hyvä ottaa huomioon kaikki mahdollisuudet – vaikka perinteisellä sisältöyhteistyöllä on toki paikkansa, kannattaa ajatella hieman suuremmin: paras ja tuloksellisin lopputulos syntyy usein yhdistelemällä eri keinoista, kanavista ja vaikuttajista sopiva kokonaisuus. Mutta kuten aina, kaikki lähtee tavoitteista. Markkinoijan onkin hyvä miettiä ensin, miksi se ylipäätään haluaa tehdä vaikuttajamarkkinointia.

Sisältöyhteistyö

Sisältöyhteistyö on perinteisin vaikuttajamarkkinoinnin muoto. Siinä yritys maksaa vaikuttajalle yrityksen tuotteen tai palvelun mainostamisesta yleisölleen. Mainostaja ja vaikuttaja sopivat yhteistyön raamit yhdessä ennen vaikuttajan sisällöntuotantoa, joten mainostaja voi vaikuttaa tuotettuun sisältöön. Koska vaikuttaja tuntee yleisönsä parhaiten, toimivin yhteistyö syntyy kun mainostaja tai vaikuttajamarkkinointiin erikoistunut toimisto antaa raamit ja toiveet, joita vaikuttaja sitten toteuttaa itselleen sopivaan tyyliin. Näin vaikuttajayhteistyöstä saadaan aitoa ja yleisöä palvelevaa. Sisältöyhteistyössä on yhtä paljon toteutustapoja kuin on vaikuttajiakin. Perinteisin tapa on tuottaa sisältöä: kuva, video, podcast, tai mikä tahansa muu ulostulo, jossa vaikuttaja käyttää tuotetta tai palvelua sekä suosittelee sitä yleisölleen.Brändi voi olla myös mahdollistamassa jonkin sisältösarjan tuotantoa, jolloin puhutaan ns. brändiviihteestä. Tämä voi olla esimerkiksi kokonainen podcast-kausi tai YouTube-videosarja.Keskeinen osa vaikuttajayhteistyön onnistumista on vaikuttajien valinta. Jokaisella vaikuttajalla on oma, uniikki suhde yleisönsä kanssa. Mainostaja voi yhdistellä eri jakelukanavien vaikuttajista, kuten tubettajista, instagrammaajista ja podcastaajista tavoitteita sekä brändin linjaa tukevan vaikuttajamixin.

PR ja ansaittu media

Perinteisten PR-tuotelähetysten ja ilmaisten palvelujen lisäksi vaikuttajia voidaan hyödyntää myös tehokeinona esimerkiksi tiedotteissa. Tämä luonnollisesti vaatii kuitenkin mediaa kiinnostavan tulokulman, ja vaikuttaja on usein tällöin integroitu keskeisemmäksikin osaksi brändin tai tuotteen tarinaa. Tästä hyviä esimerkkejä ovat erilaiset yhteistyöt julkisuuden henkilöiden kanssa tai yhdessä vaikuttajien kanssa ideoidut tai tehdyt tuotteet.

Afflilate-markkinointi

Vaikuttajan auktoriteettia ja hänen kanaviaan voidaan myös hyödyntää suoraviivaisemmin tuotteiden myynnissä. Yksi tapa tähän on affiliate-markkinointi, jossa yritys tarjoaa erilaisia tarjouskoodeja tai affiliate-linkkejä, joita vaikuttaja voi jakaa yleisölleen. Affiliate-markkinointia voidaan hyödyntää joko yrityksen vaikuttajan palkitsevalla komissiolla, tarjoamalla vaikuttajalle jonkin taatun pohjapalkkion tai näiden erilaisilla yhdistelmillä.

Lisenssituotteet

Yksi varsin pitkälle viety yhteistyö vaikuttajan ja brändin välillä on yhdessä vaikuttajan kanssa tuotteiden luominen. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa Prisman Antti Tapani -vaatemerkki, joka on toteutettu yhdessä Antti Tuiskun kanssa. Onnistunut mallisto siivitti koko vaateosaston myyntiä ja oli osa merkittävää strategisempaa kokonaisuutta. Myös somevaikuttajien kontekstissa vastaavaa on nähty esimerkiksi kun Lakko suunnitteli oman vaatemallistonsa Jack&Jonesille. Kansainvälisesti yhä useampi vaikuttaja on myös ryhtynyt rakentamaan omia tuotebrändejään. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa somepersoona Jeffree Starin omaa nimeä kantava kosmetiikkabrändi.

Myynninedistäminen

Myynnin edistämisellä tarkoitetaan kaikkia toimenpiteitä, joilla yrityksen myyjiä tai jälleenmyyjiä motivoidaan myymään yrityksen tuotteita.Vaikuttajia voidaan myös hyödyntää yrityksen myynninedistämisen tehostamisessa. Osana isompaa yhteistyötä yritys voi hyödyntää vaikuttajaa vaikkapa videomuodossa motivoimassa jälleenmyyjän myyjiä ja kertoa brändin ja vaikuttajan välisestä yhteistöistä. Vaikuttajia voidaan hyödyntää myös yrityksen sisäisissä tapahtumissa tai sidosryhmien kannalta kiinnostavissa tilaisuuksissa. Tämä on iso, mutta vielä varsin vähän hyödynnetty mahdollisuus B2B-markkinoinnin saralla.Myös jonkin isomman kokonaisuuden tai tapahtuman integrointi jälleenmyyjän kanaviin on varteenotettava myynnin edistämisen keino. Tällä voi luonnollisesti olla hyviä vaikutuksia myös myyjän ja jälleenmyyjän välillä.

Haluatko lisätietoa? Ota yhteyttä tiimiimme!
Ota yhteyttä
Webinaaria ei löydy